15 - 23 september 2018: Vredesweek

IMG 1301 

Wat zie je?
Op een ronde gele placemat staat een grillig gevormde schaal met een paarlemoeren binnenkant.
Op de schaal staan in een vaasje bloemen van een geranium. Ernaast staat een klein koperen kruisje geflankeerd door een doorzichtig glazen duifje.
Op de voorgrond brandt een lichtje in een gele, glazen onderzetter.

Welk verhaal vertelt deze kijktafel over de Vrede(sweek)?
Met de Vredesweek laten we zien dat er ondanks alle berichten over oorlogen, vluchtelingen en groeiende polarisatie ook veel bijzondere en mooie dingen gebeuren op het gebied van de vrede.
Een geranium is een gewone bloem, net zoals het voor ons in Nederland bijna gewoon en vanzelfsprekend is dat we in een land wonen waar geen oorlog woedt.

Voormalig kindsoldaten uit Liberia maken van kogelhulzen kleine koperen kruisjes. Ze worden aan toeristen verkocht en zo kunnen zij in hun eigen onderhoud voorzien. Er staat een dergelijk kruisje op de kijktafel. Het glazen duifje - gekocht in een wereldwinkel- is van glas. Glas breekt snel en is dus kwetsbaar, net als vrede iets kwetsbaars is. Die moet je koesteren en behoeden.
Op deze manier maak je dus een variant op het beeld van 'zwaarden die omgesmeed worden tot ploegijzers en speerpunten tot sikkels' waar al in de Bijbel over wordt gesproken. (Jesaja 2,4).

Als het lichtje brandt kan je een vredewens doen of bidden voor de vrede in de wereld.

Joomla SEF URLs by Artio