4 oktober

IMG 0619

Wat zie je?
Op een groene, vilten ondergrond staat in een klein, donkergroen aardewerken vaasje een zonnebloem.
Achter een stukje schors staat een kaart met daarop Franciscus van Assisi samen een boom met vogeltjes en er zijn enkele kleine vogeltjes op het stuk schors neergestreken.
Er ligt een klein kruisje aan een leren veter op de voorgrond.
Het lichtje brandt op de onderzetter met de tekst 'Dank voor alles wat groeit en bloeit'

Welke verhaal vertelt deze kijktafel voor 4 oktober?
Franciscus van Assisi leefde in de twaalfde eeuw. Hij koos voor een leven dat getekent werd door soberheid en armoede. Hij had een grote liefde voor de schepping. Die bezingt hij in zijn beroemde 'Zonnelied' (daar verwijst de zonnebloem naar) waarin hij God lof prijst voor o.a. broeder Wind, zuster Water, broeder Vuur. De vogels noemde hij zijn 'zusjes'. Als de mensen niet naar zijn woorden willen luisteren, preekt hij voor de vogels. Zij luisteren wel naar hem. Dit zie je op de afbeelding. Het kruisje - aan een sobere leren veter - is een zogenaamd Tau-kruisje, dat dragen zijn volgelingen, de Franciscanen, tot op de dag van de vandaag. De tekst op de onderzetter zou een korte samenvatting van het Zonnelied kunnen zijn. Zo willen wij ook vandaag, op Werelddierendag, God bedanken voor alles met groeit en bloeit!  

Deze kijktafel is één de zeven kijktafels die ik speciaal maakte voor het tv-programma op NPO2 van 3 okt 2017 "Roderick zoekt Licht'. Deze uitzending ging over de feesten van de herfst t/m het feest van Driekoningen. Ik vertel in dit programma samen met Ineke Stroucken over de achtergrond en (kerkelijke) tradities van deze feesten. 

Kijken? Ga naar.... 

Joomla SEF URLs by Artio